A gyerekeim megoldották, hogyan lehetek egyszerre több helyen

A p2m munkatársait bemutató sorozatunk következő beszélgetésében: Szűcs Beáta, tanácsadó.

Milyen szakterületek tartoznak hozzád p2m-ben?

Irányítási rendszerek kialakításával és működtetésével foglalkozom. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy segítek az ügyfeleinknek a megfelelő belső szabályozások kialakításban és a szükséges dokumentációk összeállításában. Vagyis a közös munkánk a rájuk vonatkozó szabványkövetelmények mentén zajlik. Leggyakrabban az ISO 9001, a környezetközpontú irányítási rendszerekre vonatkozó ISO 14001 és az orvostechnikai eszközöket érintő ISO 13485 szabványokkal dolgozom, kiegészítve a kapcsolódó jogszabályi előírásokkal. Ott vagyok a felkészülés során és végigkísérem a cégeket egészen a tanúsítvány megszerzéséig. Az auditon is részt veszek és támogatom őket, aztán pedig együtt örülünk a közös sikernek.

Hogyan talált meg a minőségirányítás? Úgy is kérdezhetném: mikor szerettél bele a szabványokba?

Eredetileg minőségszabályozó élelmiszermérnökként szereztem diplomát, aztán a BME-n minőségirányítási rendszermérnök lettem. Az egyetem óta ezzel foglalkozom, és tényleg mondhatom, hogy már azóta szeretem. A pályám kezdetétől „működés irányítással” foglalkozom. Aztán jöttek az ISO szabványok szerinti auditor tanfolyamok. Jó néhányat elvégeztem, de kiemelném közülük az ISO 9001 és az ISO 13485 szabványokat, mert ahogy mondtam, most is ezekkel dolgozom a legtöbbet. A tanácsadásban a feladatok sokszínűsége vonz. Változatosságot jelentenek és rugalmasságot kívánnak.

Ez rengeteg évnyi tanulás. Ahogy mondani szokták, még gombócból is sok lenne. Honnan hozol olyan gyakorlati tapasztalatot, amiből a tanácsadói munkádhoz leginkább meríteni tudsz?

A kezdeti években junior tanácsadóként az irányítási rendszerszabványok bevezetésében és működtetésében szereztem gyakorlatot, később pedig multi környezetben alkalmazottként dolgoztam minőségirányítási területen. Az orvostechnika 2016 körül kezdett el mélyebben érdekelni. Akkor már tudtam, hogy újra tanácsadóként szeretnék dolgozni, mint a pályakezdő éveimben. Így ezt összekapcsoltam az eddigi tapasztalataimmal és belevágtam. Rengeteg iparágban megfordultam, a rendszámtábla gyártástól kezdve a tejtermelő tehenészeten át a villamos energia előállításig. Közel 20 év, közel 50 különböző vállalat. Mind szélesítette az ismereteimet, a látás- és gondolkodásmódomat. A jelenlegi munkáim nagy része pedig már az orvostechnikai eszközök gyártásának és forgalmazásának a szabályozásához kötődik.

Mi a te szakmai specialitásod, a tanácsadói szupererőd? 

Úgy gondolom, hogy tanácsadóként akkor tudok hiteles lenni a partnereink számára, ha a meglévő tudásomon túl mindennek utánajárok, ami új információként, új szempontként felmerül a közös munkánkhoz. Kellően alapos és percíz embernek tartom magam és erre nagy szükség is van a mi szakmánkban.

Milyen eredményekre, sikerekre vagy a legbüszkébb a szakmádban és az életedben?

A sikeres auditokra és az elégedett ügyfelekre mind nagyon büszke vagyok – közülük nem is tudnék csupán egyet kiemelni. A magánéletemben a gyerekeim jelentik a legnagyobb büszkeséget. Elmondhatatlanul jó érzés látni, ahogy a nagyfiam, aki most kezdett egy hat évfolyamos gimnáziumban, egyből megtalálta a helyét. Vagy, ahogy a kisebbik fiam a sportban teljesít. Büszke vagyok rájuk és persze mindarra, amit az évek alatt felépítettem, megteremtettem magamnak.

Ha a meglévőkön túl választhatnál az eszköztáradba egy extra képességet, mi lenne az?

Erről eszembe jut egy vicces történet. Kocsiban ültünk és miközben vezettem, arról beszélgettünk, hogy egyszerre hány másik helyen kellene lennem. A gyerekeim pedig hirtelen azzal álltak elő, hogy megvan a megoldás: Anyát klónozni kell. Gyerekkoromban én is sokszor gondoltam erre. Mennyire jó lenne, ha egyes tevékenységeket párhuzamosan is tudnánk végezni! Plusz képességet nem feltétlenül szeretnék, de egy ilyen varázslat sokszor jól jönne.

Tudnál mesélni nekünk egy érdekességet, amit talán nem is gondolnánk rólad?

Sokan meglepődnek, amikor elmesélem, hogy szeretek varrni és komplett ruhákat is tudok készíteni magamnak. Nemrég véletlenül előkerült a számla és rácsodálkoztam, mert éppen 20 éve vettem a varrógépemet. Ráadásul az első fizetésemből! Nagyon megszerettem a varrást, még anyagismereti képzésre is elmentem, hogy jobban értsek hozzá. Azzal viszont nem mondok meglepőt, hogy idén maszkból varrtam a legtöbbet. Például erre is jó lenne a klónozás, hogy az egyik én varrjon, miközben a másik mondjuk vezet, vagy dokumentációt ír.

Ha azt mondom, hogy ideális hétvége, akkor az milyen programot jelent számodra?

Mivel egész héten rengeteg a tennivaló, a logisztika és a rohanás, nekem az a létező legjobb program, ha időnyomás nélkül lehetek együtt a gyerekeimmel és a párommal. Hétvégén szeretek velük kirándulni, valami finomat főzni és ráérősen, nyugodtan enni. Persze, én is szívesen utazok és örömmel csatlakozok érdekes programokhoz, de ha az a két kulcsszó, hogy „ideális” és „hétvége”, akkor ezt a képet látom magam előtt.

Feldobtad a labdát utazás terén. Melyik a legemlékezetesebb hely számodra, ahol jártál és mi az elsőszámú bakancslistás úticélod?

Az eddigi legjobb utazós élményem egy svéd motoros túra volt a párommal, amikor 2000 km-t motoroztunk Budaörs-Bécs-Hamburg-Koppenhága-Malmö-Lomma-Trelleborg-Prora-Dessau-Prága-Bécs-Budaörs karikában, közben pedig Bécs és Hamburg között vonaton utaztunk éjjel. Elsőszámú bakancslistás úticélom viszont nincs. Inkább sok olyan helyet tudnék felsorolni, ahová bármikor boldogan elindulnék. Ahogy jönnek, úgy lesz jó, csak utazhatnánk már újra!

Kicsit kapcsolódva az utazáshoz, ha vacsora, akkor melyik nemzet konyhája, milyen fogás legyen?

Igazából mindegy, nem vagyok válogatós és világ bármely tájáról származó ételt tudom értékelni. Nálam az már majdnem teljes siker, ha elém teszik, és nem nekem kell elkészíteni. Szeretek főzni, de nagyon jólesik, ha időnként én lehetek az, aki csak leül az asztalhoz és várja a finom fogást. Szerencsére úgy néz ki, hogy lesz utánpótlás a családban, mert az egyik fiam szokott velem főzni. Van hozzá affinitása és remélem, időnként magától átveszi majd tőlem a konyhát. 

Van kedvenc filmed?

Sok olyan fim van, amit szeretek és akár többször is megnézem. Vannak köztük komolyak és vidámak is. Az egyik visszatérő kedvencem az Igazából szerelem. Meg is mondom, hogy miért. Egész évben lehet vele találkozni, gyakran adják valamelyik csatornán. Én viszont mindig karácsonykor nézem meg. Eleve erről szól, és tényleg kicsit hozzátartozik az ünnephez. A karácsony üzenetén túl nekem ebben benne van az egész év tennivalóinak a lezárása, elengedése - az igazi felszabadulás, kikapcsolódás.

Olyan könyved is van, amit többször elolvastál, mert annyira fontos számodra a mondanivalója?

Könyvek terén most új kedvencem van. Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak. Találtam benne egy gondolatot, ami nagyon megfogott: "Mert minden ember életében eljön a pillanat, amikor eldönti, hogy milyen emberré váljon. Ha nem ismered a pillanat történetét, nem ismered az embert." A jó könyv beindítja az agyat és egy-egy mondatot továbbgondolva egészen új megvilágításba kerülhetnek dolgok. Ez a könyv pont ilyen nekem. Biztos, hogy nem utoljára fogom a kezemben.

Tanácsadóként naponta kapcsolódsz más emberekhez és támogatod őket a munkájukban. Szoktál segítséget nyújtani valamilyen közösségi kezdeményezés, karitatív program keretében is?

Hát, voltam már vért adni, és nagyon tartottam tőle, de amikor jön egy sms, hogy „az Ön által adott vért ma felhasználták, köszönjük”, az nagyon jó érzés. Amíg csak tehetem, szeretnék ilyen formában segíteni, mert tudom, milyen nagy szükség van rá.

Neked mi az a három dolog, ami nélkülözhetetlen, hogy a munka már reggel jól induljon?

Legyen kéznél és működjön a laptopom. A második, hogy minden szükséges információ adott legyen, vagy pont beérkezzen az aznapi feladataimhoz. A harmadik pedig, hogy legyen elég idő mindenre.

Tegyük fel, hogy ma teljesült az előbbi három feltétel, de itt és most kívánhatnál még valamit. Mi lenne az és miért pont ezt kéred?

Olyat is lehet, amit egyszer kérek, de minden egyes napomra? Mert akkor azt kérném, hogy ne rabolják az időmet. Azt ugyanis, ami feleslegesen kiesett, már nem kapom vissza soha. Ilyen például, amikor várok valakire, aki késik és üzenetet sem küld, hogy mikorra ér oda. Most, hogy a pandémia alatt napi szinten is sok időt megspóroltunk, egyszer csak rádöbbentem, korábban mennyi idő ment el üresjáratokra. Pedig sokszor valóban hatékonyabb egy online megbeszélés vagy egy telefon, mint utazni és találkozni. Már megszokásból is futjuk a plusz köröket, pedig lehetne hatékonyabban. Végülis egy újratervezés egyszerűbben megoldható, mint a klónozás.