Hogyan tudhatjuk biztonságban az adatainkat?

A vállalatok számára kínált informatikai megoldások tárháza egyre bővül és ma már számtalan lehetőség nyílik arra, hogy a szükséges adatokat és információkat bármikor bárhonnan elérjük. De vajon elég biztonságos-e az, ahogyan az adatokat tároljuk és kezeljük?

A home office és a távmunka az eddiginél jóval nagyobb teret hódított a pandémia megjelenése óta, ezzel együtt pedig az adatvédelem és az információbiztonság még jobban a figyelem központjába került. Ahhoz, hogy vállalkozásunk minden tekintetben biztonságosan működhessen, többféle nemzeti vagy nemzetközi szabvány, ajánlás és akkreditáció szerint szervezhetjük meg cégünk információbiztonsági rendszerének kialakítását.

Minden vállalkozás más és más, ezért a jól működő, biztonságos adatvédelmi rendszer tekintetében is számos megoldás segítheti a szervezetek mindennapjait. Azzal, hogy egy vállalkozás hatékony információbiztonsági rendszert alakít ki, garantálhatja, hogy az általa kezelt valamennyi információt és adatot a legnagyobb körültekintéssel kezelik, egy jól felépített belső szabályozás segítségével.

A saját adatvédelmi, információbiztonsági rendszerünk kialakítását követően számos veszélyforrást szűrhetünk ki, úgy, mint a hackertámadás, adatvesztés, adatlopás, ezzel pedig akár egy előnyösebb pozíciót is megszerezhetünk a versenytársainkkal szemben.

Miért érdemes bevezetni és tanúsíttatni az információbiztonsági rendszert?

Alapvető igényünk, hogy a számunkra fontos dolgok megfelelő védelmet kapjanak: az otthonunk, a családtagjaink, a vagyonunk, és mindehhez kapcsolódva a személyes adataink is. Ügyfélként minden esetben elvárjuk, hogy az adatainkat biztonságban kezeljék.

Minden vállalkozás dolgozik valamilyen szintű adatokkal. Ha személyes adatot kezelünk – munkáltatóként a munkavállalóink adatai is ide tartoznak -, online tevékenységet folytatunk, különböző szintű adatbázisokkal dolgozunk, az ügyfeleink adatait használva bármilyen online tranzakciót, akciót, kampányt végzünk, érthető módon ugyanezzel az elvárással találkozunk munkatársaink, ügyfeleink, együttműködő partnereink részéről.

A 7 legfontosabb érv az információbiztonsági rendszer működtetése mellett:

  1. A veszélyforrások feltérképezésével minimálisra tudjuk csökkenteni az információbiztonsági, adatvédelmi kockázatokat.
  2. A szabályozási rendszer kialakításával biztosíthatjuk a megfelelő felkészültségünket a lehetséges helyzetekre, hogy a pánikgomb helyett mindig legyen hatékony megoldásunk.
  3. A ránk vonatkozó jogszabályi előírásokat, rendeleteket teljesítve bármikor készen állunk egy esetleges ellenőrzésre;
  4. Olyan kellemetlenségektől is megvédhetjük a vállalkozásunkat, mint egy adatkezelési ügyfélpanasz, munkaügyi per vagy kiszivárgó adat miatti incidens.
  5. Veszélyhelyzetben mindig lesz forgatókönyvünk az üzletmenet-folytonosság biztosítására;
  6. Megbízható partnerként jelenünk meg ügyfeleink és a velünk kapcsolatban álló felek körében.
  7. Végső soron pedig mi magunk is akkor alszunk jól, ha a saját adatainkat is biztonságban tudjuk.

 

Kinél van a labda?

Gyakran az informatikusra, rendszergazdára zúdulnak az információbiztonság és az adatvédelem kihívásai: „A te területed, nézz utána, mit kell csinálni!”

A feladat azonban a vállalkozás több területét is érinti és bár az informatikának kulcsszerepe van a projektben, teljes körű együttműködés szükséges az érintett vezetők, munkatársak részéről. A HR munkaügyi adatokat kezel; a marketing, az értékesítés és a vevőszolgálat ügyféladatokat; a logisztika és a beszerzés a beszállítók adatait – ezek pedig egyben a vállalkozásunk adatbázisai, tehát a felkészülés csapatmunkát igényel.

Fontos, hogy ne maradjon hézag és minden oldalról rálássunk a működésünkre, ezért érdemes megfelelő szakértők bevonásával elkészíteni a jelenlegi adatbiztonsági helyzetképünket és meghatározni a következő időszak feladatait.

 

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni, azt a honlap alsó részén található „Ajánlatkérés” formula kitöltésével teheti meg. Ezt követően kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségek valamelyikén.