Jó lenne egy tisztább világot fotózni!

A tanácsadókat bemutató sorozatunkban Erdei-Molnár Zitával beszélgetünk, aki már régóta dolgozik a p2m vezetőivel és sokféle területről hoz tapasztalatot.

A p2m kulcsszavai: folyamatok, teljesítmény, szabályozott működés - szakértő segítséggel. Jelképünkkel, a versenypályán száguldó autóval is azt szeretnénk kifejezni, hogy hasonlóképpen támogatjuk a hozzánk forduló vállalkozásokat, mint a szakemberek a boxutcába hajtó versenyzőt. Bár a versenyző egyedül vezeti az autót, jó, ha áll mögötte egy csapat - ezzel a szemlélettel segítjük át a vállalkozásokat a buktatókon és biztosítjuk számukra a legjobb teljesítményhez szükséges hátteret.

Kik állnak a mindennapok pályáin versenyzők mögött? Kikhez fordulhatnak a vállalkozások a kérdéseikkel, kéréseikkel? A tanácsadókat bemutató sorozatunkban Erdei-Molnár Zitával beszélgettünk, aki már régóta dolgozik a p2m vezetőivel és sokféle területről hoz tapasztalatot.

*

Kiadós lista lenne, ha felsorolnánk az összes témát, amelyen dolgoztál már. Te magad mit emelnél ki a legfőbb területeid közül a p2m-ben?

Érdeklődő, kíváncsi ember vagyok, amikor megjelenik valami új, érdekes téma a közelemben, rögtön meg szeretném ismerni. A szabványosított irányítási rendszereken belül az ISO 9001 szabvány szerinti működés volt az első téma, amibe belekóstoltam.  Ezt követte az orvostechnikai eszközökre vonatkozó ISO 13485-ös szabvány, valamint a kapcsolódó EU rendelet (MDR), amikhez kapcsolódóan még további szabványismeret szükséges. Ezek közül, ami a legjobban felcsigázott, a kockázatértékelés (ISO 14971), most épp ebbe ásom bele magam. Emellett még a repertoáromba tartozik az ISO 45001-es Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer, vagy ahogy általában hívjuk, a MEBIR, valamint egy elég érzékeny, de aktuális és fontos téma az ISO 37001, vagyis az antikorrupciós működést támogató szabvány alkalmazása. A legtöbb munkám ezekhez kapcsolódik. Ugyanakkor, ha HR fejlesztésre, folyamatfejlesztésre irányuló projekt van kilátásban, akkor is rögtön jelzem, hogy szívesen részt vennék benne. Ha lehet kiemelni, akkor ezek a kedvenceim.

Sokan gondolják, hogy a szabványok világa szigorú és merev. Te pedig egy vidám, színes személyiség vagy. Mivel fogott meg ez a szakterület?

Néha én is úgy érzem, hogy kettős személyiség vagyok. Kereskedelmi vonalról indultam, de mindig keveredett bennem a humán és a reál téma iránti érdeklődés. A suliban a magyar irodalom és a statisztika volt a két kedvenc tantárgyam. Érdekes párosítás, nem? Bár volt bennem vágy a pszichológia irányába, végül közgazdászként végeztem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, majd a Pécsi Tudományegyetemen elvégeztem a humánszervező szakot. Furcsán hangzik talán, de az élet valahogy mindig a szabványok felé terelt, míg végül beadtam a derekam és elmélyültem a témában. Pályakezdőként marketingesként kezdtem, majd irodai adminisztrációs feladatokat láttam el. Történetesen mindig tanácsadó cégeknél dolgoztam, így tulajdonképpen ebben a világban nőttem fel. Nekem ez sosem volt száraz vagy unalmas. Sőt! Nagyon is változatos. Mindig izgalmas feladatnak élem meg, ahogy egy vállalkozás összesűrűsödött tevékenységéből egyesével kiemeljük a folyamatokat és alakítunk rajtuk, hogy hatékonyabbá váljon a működés. A kép közben egyre tisztábbá válik, amíg végül minden szépen, átláthatóan, nyomon követhetően ott van előttünk. Ebben pont azt a színes világot élem meg, amit hozzám passzolónak gondolsz.

Azt mondod, ebben nőttél fel, vagyis minden eddigi munkatapasztalatod a tanácsadói létedet építette. Merítesz hozzá más területről is?

Mivel irodavezetőként is dolgoztam, az adminisztrációra való képesség egy hasznos kompetencia a munkámhoz, erre mindennap szükség van. Ebből az időszakból sokat profitáltam, mivel az összes tanácsadó munkatárssal folyamatos kapcsolatban álltam és rengeteget tanultam tőlük. Ráadásul sok ember munkaügyi hátterét intéztem, koordináltam a kapcsolódó feladatokat, ezért a HR folyamatokat szintén megismertem. Ezért is mondtam az első kérdésnél, hogy mindig szívesen kapcsolódom be olyan projektekbe, ahol a HR fejlesztése is napirenden van. Irodavezetőként ráláttam az adott vállalkozás minden területére és ebből rengeteget tanultam. Most, amikor már tanácsadóként beszélgetek az ügyfelekkel a náluk felmerülő problémákról, pontosan tudom, hogy miről beszélnek.

Bőven gyűjtöttél muníciót a munkádhoz. A tapasztalatok mellé van saját szakmai specialitásod, szupererőd?

Talán pont az a kettős személyiségi lét, amiről korábban beszéltünk. Egyszerre vagyok kreatív, empatikus és szabályozott kocka. Ha egy szóban kellene összefoglalni az egyéni erőmet, akkor az a problémamegoldás. Az dob fel a legjobban, amikor ötletelni kell, hogy az ügyfél kérésére, kérdésére melyik lesz a legjobb megoldás. A szakmánkban többségében mérnökökkel találkozhatsz, én viszont közgazdász vagyok és ezt gyakran tudom kamatoztatni. A piaci jelenségekkel, trendekkel összhangban a szabványok is egyre inkább olyan elemeket hoznak, amelyekben ilyen szemlélettel érdemes gondolkodni.

A másik, ami szintén nemcsak nekem hasznos, hanem az ügyfélnek is segítek vele, az empátia. Szerencsére ösztönösen jön belőlem, hogy az ő szempontjaira hangolódjak. Igyekszem ezt még tudatosabban alkalmazni, hogy az ő fejével gondolkodva nézzek rá a helyzetekre és úgy tudjam számára megmagyarázni, megmutatni a dolgokat, hogy a lehető legjobban megláttassam vele.

Milyen eredményekre, sikerekre vagy a legbüszkébb?

Először is, amit a pályámmal kapcsolatban általánosságban érzek. Büszke vagyok rá, hogy amikor eldöntöttem, tanácsadó leszek, megugrottam az első nehézségeket, gyorsan felvettem a fonalat és nagyon hamar elfogadtak az ügyfelek.

Szakmailag a sikeres auditok mindig is egyfajta mércét jelentenek nekem. Ezért minden eredményes auditot önmagában is sikernek élek meg. Persze néhány kiemelkedik. Ahogy minden szakmában, az auditorok között is vannak nagyon nagy nevek és kaptam már visszajelzést ilyen szakembertől, hogy szeret oda jönni, ahol mi dolgozunk. Ez hatalmas elismerés nekem, főleg azok után, hogy tudom, a szóban forgó auditor már több helyen is ellenőrizte a munkámat. Egyébként is jó megélni, ha visszajelzést kapok és látom a munkám eredményét. Azt is, amikor az ügyfelek elmondják, hogyan hasznosították az együtt kiépített dolgokat és milyen további előnyük származott belőle.

Egy tanácsadó számára az is mérföldkő, amikor már nagy cégek, szervezetek top-top vezetőivel tárgyal, az ő munkájukat segíti. Ezzel eleinte természetes módon együtt jár egyfajta vizsgadrukk, ezért én fontos eredménynek éltem meg, amikor már nem jöttem zavarba a „nagy emberektől”.

Magánéletileg pedig a 10 éves házasságomra vagyok büszke. Sok munka van benne, de bőven megérte, mert az évek alatt egyre erősebb lett. Büszke vagyok arra is, hogy családilag jól vettük a karantént, digitális oktatást, pedig egy elsős gyerekkel éltük meg. Igyekeztem a szülőtársaknak is segíteni azáltal, hogy folyamatosan vezettem a kapott feladatokat, anyagokat, beadandókat egy táblázatban, megkönnyítve így a nyomonkövetést. Látod, mondtam a beszélgetés elején, hogy nekem nem teher az adminisztráció, és itt is kreatív kockaként jelentem meg! Ez most sokaknak jól jött, nagyon hálásak voltak érte, én pedig hasznosnak éreztem magam.

Tudnál mondani olyan extra képességet, amit ezek mellé még beemelnél a „tartós tárba”?

Persze, nekem is van olyan, amit szívesen kapnék varázsütésre. Az időgazdálkodás terén már sokat fejlesztettem magam, de még mindig szívesen fejlődnék, mert sok projektet viszek párhuzamosan és hajlamos vagyok túlvállalni magam. Jó lenne, ha több időt nyerhetnék, vagy képes lennék rá, hogy pár perc alatt beszippantsak egész könyveket. Van egy mondás, hogy minél többet tanulsz meg a világról, annál jobban látod, mennyi mindent tanulhatnál még. Valahogy így vagyok ezzel én is. Szeretném még jobban növelni a tudásomat, még többet olvasni, még több dolognak utánajárni, mélyebben elmerülni egy-egy érdekes témában. Ez a felfokozott világ, amiben élünk, sokszor csak felületes információszerzésre hagy időt, pedig én szeretek alaposan tájékozódni arról, ami fontos, vagy felkelti az érdeklődésemet.

Megosztanál velünk egy érdekességet, amit talán nem is gondolnánk rólad?

Talán sejthető, hogy a kreatív énem igényel némi művészeti ténykedést is. Mivel képzőművészeti tehetséggel nem áldott meg az ég, így a fotózásban szeretném ezt a vágyamat teljesíteni. Nagy álmom, hogy megtanuljak jó fotókat készíteni. Egyelőre mondjuk úgy, hogy próbálkozom és már kapok pozitív visszajelzéseket. A másik ilyen furcsa hobbikísérlet az origami, nagyon segíti a koncentrációt, és jól kikapcsolja az agyat. Esküvőre már adtam úgy pénzt ajándékba, hogy kis halacskát hajtogattam az ötezresekből, és beleragasztottuk egy gömbakváriumba - nagy sikere volt. Nem hagyhatom ki azt sem, hogy vicces versírással is próbálkoztam már, a bátyámat leptem meg eggyel az 50. születésnapján, aki egyszerre nevetett és sírt a meghatottságtól.

Egy tanácsadónak, aki családanya is, milyen az ideális hétvégi program?

Ha nagyon húzós hetem volt, akkor legjobban a családdal szeretek otthon pihenni. A nyári hétvégéket szívesen töltjük a kertben a barátainkkal, grillezünk, sütögetünk, medencézünk. Gyakran kirándulunk is. Mehetünk a hegyekbe vagy a vízpartra is, a társaság a lényeg. Szeretjük a változatosságot ebben.

Melyik a legemlékezetesebb hely számodra, ahol jártál?

Róma az egyik, oda többször vissza is mentem. Most már mondhatom, hogy visszatérő helyemmé vált. Az egész közege, az atmoszférája nagyon jó érzéssel tölt el. Mallorca pedig a nászutunk helyszíne volt, ettől emlékezetes és kellemes élmény számomra.

Van elsőszámú bakancslistás úticélod?

Párizsba mindenképpen szeretnék még eljutni. A 40. szülinapomra terveztük, de egyelőre nem sikerült összehozni. Nyilván nehéz most utakat tervezni a világban. A másik pedig Kuba, ahova nagyon szeretnék elutazni.

Ha egyelőre maradunk itthon, de a tökéletes vacsorát képzeled el, akkor milyen fogás legyen?

Az abszolút kedvencem a rozé kacsamell. Ha bárhol meglátom az étlapon, szinte biztos, hogy végül ezt rendelem, de a legfinomabbat mégis a férjem készíti. Egyszer még a tésztát is ő készítette hozzá. Ezt persze nem mindig vállalja, de van tehetsége a főzéshez és nagyon finom ételeket tud, ráadásul sokfélét.

Életed legjobb meglepetését is tőle kaptad?

Így van! A 40. szülinapom meglepetés buli volt, és igen, a férjem szervezte meg nekem. Bevallom, erre titkon már vágytam is és nagyon jól sült el, szuper élmény volt. Két éve pedig egy fényképezőgépet kaptam szülinapomra. Ahogy az előbb meséltem, szeretném, ha olyan minőségben tudnék fotózni, hogy igazán legyen értelme. Ehhez kaptam egy nagyon komoly gépet és ez még erősebb inspiráció, hogy megtanuljam a céljához méltón használni.

Van olyan könyv, amelyet többször is elolvastál?

Ken Follett könyveit nagyon szerettem mindig, közülük nehéz lenne egyet kiemelni. A stílus, a pörgés az, ami a legjobban megfog az ő regényeiben. A krimiket is mindig kedveltem, hiszen ott is a megoldáskeresés a fő cél. Vicces, de most azokat a mesekönyveket is szeretem, amiket a lányommal olvasok, annyira jó vele együtt elmerülni a varázslatos világokban, elfeledve a hétköznapi problémákat. Tényleg nagyon jól jönne az a bizonyos szuperképesség! Még rengeteg könyvet szeretnék elolvasni, vagy újraolvasni azokat, amelyeket a legjobban élveztem. Egy jó könyv minden életkorban máshogy szólít meg és más tanulságokat ad át.

Mi az, ami nélkülözhetetlen számodra, hogy a munka jól menjen?

A jó tervezés. Napi szinten is, priorizálva a feladatokat. Fontos, hogy időben kezdjem a napot, mert ha később kezdem, akkor az már nem hatékony. Ha frissen reggel nekilátok a dolgaimnak, akkor tudom, hogy minden belefér és mindenre van elég időm.

Ha most kívánhatnál egyet, mi lenne és miért ezt kívánnád? 

Mondanám, hogy világbéke, de az persze túl általános. Jó lenne, ha egy kicsit tisztább lenne a világunk és az, ahogy most megéljük. Szó szerint is értem ezt a tisztaságot. A környezetvédelemmel, az erkölcsünkkel és ezek hiányosságaival. Sok ember helyzete kilátástalan. Rengeteg a nehézség. Bármit olvasunk, bárhová nézünk, annyi szörnyűség jön szembe! Ilyenkor a felelős szakember és a felelős anya ugyanazt mondja bennem: Legyen egy kicsit tisztább a világunk! Szeretném biztonságban tudni a gyerekem jövőjét.